Barion Pixel

Instant SÁrga 20A

Ismertető

A Sárga 20A útvonala a Sárga 70 mindkét irányban (Pilisvörösvártól Hűvösvölgyig vagy fordítva) teljesíthető középső szakasza, amely kilátópontokban, és szép völgyutakban is bővelkedik. 

Kilátópontok közül az útvonalról 100 méter kitérővel elérhető Zsíros-hegy, valamint Kálvária-hegy, az útvonalon található Kötők padja, Újlaki-hegy, Nyéki-hegy a legfőbb attrakció. Szurdokvölgyekben az Alsó-Jegenye-völgy a legszebb vízeséssel, Rózsika-forrással. A Paprikás-patak fölött több ízben fa és fém hidakon kelhetünk át. Megkapó továbbá a Szarvas-hegy és a Tök-hegy oldalában kanyargó út. Katonasírokkal több helyen is találkozhatunk az útvonalon. Mátyás király régi vadászhelye a Nyéki-hegy és környéke. Itt a nagyobb gombapopulációt és harkályrengeteget érdemes megemlíteni. A Virágos-nyeregnél a Gercse romtemplomához kis kitérőt érdemes tenni a középkori hangulat megidézéséhez.

Tudnivalók

 • A befutóérem egy magyar szobrász remekműve.
   – Pilisvörösvári célbeérkezéskor az érem átvehető a célban lévő vendéglátóhelyen (Panoráma Söröző).
   – Hűvösvölgyi célbaérkezés esetén az érem átadásában / postázásában Palotás Dávid (az ELTE BEAC Természetjáró Szakosztályának egyik kapcsolattartója és túravezetője) tud segteni, akit a +36 20 319 63 58 telefonszámon vagy a sarga70tura@gmail.com emailcímen érhettek el. A hűvösvölgyi célban történő éremátvétel jelenleg csak Dáviddal való előzetes egyeztetés esetén lehetséges.
 • Ezen túl ha e-mailben kéred, a teljesítést követően online küldünk névre szóló PDF formátumú oklevelet. A nyomtatott oklevél díja 1000 Ft.
 • túrázóknak 8 óra,
 • terepfutóknak 3 óra 15 perc
 • az ellenőrzőpontok érintése és a teljesítés igazolása a GeoGo nevű webalkalmazással lehetséges
 • a túrát a GeoGo profilodhoz a nevezéskor megvásárolt ellenőrzőkód birtokában tudod hozzáadni ITT.
 • Pilisvörösvár-Hűvösvölgy irányban: a track fájl letöltéséhez kattints IDE.
 • Hűvösvölgy-Pilisvörösvár irányban: a track fájl letöltéséhez kattints IDE.
 • Rajtban: WC+vízcsap a vasútállomáson, valamint a Panoráma sörözőben ital+minimál étel és WC is van.
 • Pilisvörösvár: többféle bolt, vasútállomáson WC
 • Pilisszentiván: boltok, kocsma, csap a templom mellett
 • Nagykovácsi: Muflon Itató nyitvatartási időben, itt WC is van
 • Hidegkúti út: Shell benzinkúton bolt, WC
 • Hűvösvölgy: büfék, boltok (Top shop), kisvasút állomásán étterem, WC, nyomós kút
 • Célban a bisztróban étel+ital.
 • Pilisvörösvár-Hűvösvölgy teljesítési irány esetén:
  – Vasúttal Budapestről, Nyugatiból sűrűn indulnak vonatok.
  – Távolsági buszok más irányokból is megközelítik Pilisvörösvárt.

 • Hűvösvölgy-Pilisvörösvár teljesítési irány esetén:
  – BKK villamosok, buszok Nagykovácsi, Solymár, Remeteszőlős, Széll Kálmán tér, Kolosy tér felől.

Indulás előtt kérünk, olvasd el a GeoGo ismertetőt és a túraszabályzatot, valamint a Gyakori kérdésekre adott válaszainkat.

 • Mentőállomások:
  Pilisvörösvár: +3626 330 188
  Budapest, II. kerület: +361 350 3737
  Budapest, XII. kerület: +361 356 4937

 • Általános segélyhívó: 112

 • Orvosi ügyeletek:
  Pilisvörösvár: Fő út 130., +3626 330 360
  Budapest, II. kerület: Ganz utca 13., +361 202 1370
  Budapest, XII. kerület: Beethoven utca 8., +361 212 6636
 • Pilisvörösvár: Panoráma Söröző
  Pilisvörösvár, Knézich Károly u., 2085
  +36 30 747 14 42

 • Hűvösvölgyi célbaérkezés esetén az érem átadásában / postázásában Palotás Dávid (az ELTE BEAC Természetjáró Szakosztályának egyik kapcsolattartója és túravezetője) tud segteni, akit a +36 20 319 63 58 telefonszámon vagy a sarga70tura@gmail.com emailcímen érhettek el. A hűvösvölgyi célban történő éremátvétel jelenleg csak Dáviddal való előzetes egyeztetés esetén lehetséges.

Kérjük, amennyiben van rá mód, némi fogyasztással támogassuk vendéglátóinkat a célban. Köszönjük szépen!

Térkép

A térkép a Pilisvörösvár-Hűvösvölgy irányban mutatja az útvonalat, de a túra teljesíthető az ellenkező irányban is.

Útvonalleírás

A túra a Panoráma Sörözőtől indul, amely a vasútállomástól 3 perc sétányira van. Legyorsabb a vonattól, ha nem a főút irányába indulunk el, hanem kis lépcsős sikátorban a vasúti gyalogos felüljárón át. Első út, amire kiérünk a kétsávos Görgey utca, ezen balra fordulva az első utca jobbra a Knézich utca. Innen 50m méter befelé a Panoráma Söröző, ahonnan indulhat a túra. 

Ha becsekkoltunk a Geogóban, akkor haladjunk tovább az úton; ne zavarjon meg senkit, hogy földút lesz. Átérve a kis bukkanón kiérünk a Klapka utcára, itt jobbra forduljunk. Két utca múlva balra lefelé kanyarodjunk rá a keresztnél a sárga sáv jelzésünkre, a Szentiváni utcánál. Menjünk le a lépcsőkön, kiérünk Pilisszentiván templomához, itt vizet is tudunk venni a kútról. A kétsávos Szabadság úton haladjunk balra. Amint elfogynak jobboldalon a házak, forduljunk be jobbra a Jóreménység utcába. Egy telefonfülke is segíti itt a tájékozódást. Rá 300 méterre Y-elágazás, jobboldali ágon menjünk tovább felfelé lassan. Erdőbe beérünk máris. 250 méter után kiérünk egy aszfaltozott elágazásba, mi 11 óra irányába menjünk tovább a burkolt úton lefelé. Újabb nagyjából 250 méter után jobbra térjünk le erdei útra. Itt forgóajtós belépő fogad minket, menjünk át rajta. Itt kezdődik az Antónia-árok, menjünk végig rajta felfelé nagyságrendileg másfél kilométeren át. Kiérve Nagykovácsi utcáira, balra forduljunk felfelé, itt becsatlakozik az OKT kék jelzése és a zöld sáv is. Ez a Zsíroshegyi út. Ezen végigérve, erdőbe megyünk be egy sorompónál. 100 méter után kiérünk egy nagy mezőre, mi nagyjából két óra irányába tartsunk a mező végén lefelé a Muflon itatóhoz. Egy kilométeren át a házak mellett tart utunk, néhol kisebb kiágazások, de mindvégig egyenesen menjünk, míg nem a sárga kiágazik balra, a kék sáv egyenesen, mi itt menjünk balra. Egy kilométer után nagy elágazás, mi élesen jobbra, szinte visszafordulunk, de ez a Kerek-hegy, éles úttörés ellenőrzőpont helye!

 300 méter után balra kanyarodjunk. Hamarosan kiérünk egy szélesebb erdei útra, itt balra lefelé sétáljunk tovább. Nemsokára keresztezünk egy nagy széles műutat, egyenesen tartunk tovább az erdőben. Itt másfél kilométeren át lefelé kanyargunk egy domboldalon. Leérünk a völgybe, balra menjünk. Balról kerítés lesz, jobbról patakmeder. Ezen átkelünk többször is kis fémhidakon. Kiérünk a széles, kétsávos Hidegkúti útra. Benzinkútnál elhaladunk, és a zebrán áttérünk az út másik oldalára. Itt ha kedvünk támad, frissítőpont van: Hidegkúti úti benzinkút! Betérünk az Alsó-Jegenye-völgybe, ahol többször átkelünk a Paprikás-patakon, és egy szép vízesés mellett is elhaladunk, valamint a Rózsika-forrás mellett is. Kiérünk a Millenium tisztásra egy sorompónál, itt jobbra felfelé, majd 80 méter után újra jobbra haladjunk meredeken felfelé. 1 kilométer után felérünk egy újabb sorompóhoz, de ne az első, hanem a második lehetőségnél balra felfelé menjünk egy kis ösvényen a villanyvezetékek alatt. Itt a hegyek oldalában haladunk sokáig, majd nagyjából két kilométer után a sárga háromszög jobbra meredeken egy nagy sziklánál kiágazik. Innen előre 70 méterrel kilátás nyílik, ez a Kötők padja, figyelem, ez ellenőrzőpont! 

Tovább a hegyek oldalában lankásan többnyire felfelé tartunk. Keresztezzük az Országos Kéktúra útvonalát, de mi egyenesen maradjunk a sárga sávon. Innen két kilométer a Virágos-nyereg, előtte egy katonasírral is találkozhatunk. A Virágos-nyereg egy széles placc lesz, ahol széles erdei utak és több turistaút is összefut. Mi, ahogy kiértünk, forduljunk jobbra a házak felé 3 óra irányába, majd a fenyőfákelőtt balra kanyarodjunk fel. Ezt követően 50 méter után az első beton villanyoszlop után sréhen egyenesen balra menjük rá egy ösvényre, itt folytatódik a sárga sáv jelzés. Lassan kiszélesedik az út. X-elágazás lesz, mi balra felfele menjünk tovább. Sokféle kiágazás, mi balra, enyhén fölfelé menjünk rendre. Végül egy T-elágazásba érünk, itt meredekebben balra felfelé haladjunk tovább. 150 méter kapaszkodó után jobbra térjünk le tovább fölfelé. Egyre kövesebbé válik az út. Elágazásoknál jobbra menjünk. Kiérünk egy tisztásra, ez már az Újlaki-hegy oldala közvetlenül, kissé jobbra tartva jellemzően alig pár száz méter után fel is érünk a csúcsra. Ez is ellenőrzőpont: Újlaki-hegy

Kilátás csodálása után lefelé ballagjunk a hegyről, elég sziklás, vigyázzunk! 200 méter lejtmenet után szélesebb úton jobbra lefelé haladjunk. Ki is érünk az aszfaltozott útra, 50 méter után jobbra le meredeken tartsunk lefelé egy beton emléktáblánál (Budapest korábbi határát jelzi). Völgyben szélesebb útba érünk. Itt balra majd jobbra forduljunk, és 100 méter után itt is a Határ-nyereg. Fekete-fehér sorompónál balra forduljunk, sok ki- és becsatlakozó út van. Pad mellett elhaladunk, jobbra felkanyarodunk. Katonasír ismét. Majd kereszteződésnél élesen balra megyünk. Itt egy kilométeren át tekergünk a Nyéki-hegy oldalában. Széles útról balra letérünk egy ösvényre. Elkezd lejteni a terep, és lassan meghalljuk az első gépjárművek, villamosok hangját Hűvösvölgy felől. Leérünk az Ördög-árokhoz, hídon átkelünk, és kiérünk a Szipka utcába. Ez alig 50 méteres kis utca. Széles főúton átkelünk a zebránál, mielőt azonban bemennénk a sínek alatti átjáróba, jobbra menjünk fel a lépcsőn, mert itt a cél: Hűvösvölgy, Tram bisztró. Ez az ellenőrzőpont, ami a célpont is, itt lehet felvenni a jól megérdemelt díjazást! 

Gratulálunk a teljesítéshez!

A túra a villamosoknál lévő Tram bisztrótól indul, melyhez ha villamossal érkeztünk Hűvösvölgybe, 50 métert visszafele kell sétálni. 

Innen ha elindítottuk a túrát a rövidke Szipka utcán végig, majd az Ördög-árkon, kis hídon menjünk át. Itt előbb balra, majd jobbra máris emelkedünk felfelé a Nyéki-hegy oldalában a sárgán tovább. 800 méter után kiérünk egy szélesebb földútra egy T-elágazás formájában, mi itt jobbra vegyük az irányt. 300 méter után pedig balra. Újabb 300 méter után megint T-elágazás, itt jobbra. Elkezd lejteni a terep, lekanyargunk a Határ-nyeregig, de előtte még becsatlakozik az országos kéktúra is egy ismeretlen katona sírjánál. A Határ-nyereg nagy elágazás, különösen figyeljünk. Elhaladunk a padok mellett, majd sorompó, itt jobbra forduljunk. 100 méter után széles útra kiérünk, de ahogy rátérünk, máris jobbra meredeken felfelé tartsunk. A meredek szakasz szerencsére nem hosszú, körülbelül 250 méteres. Kiérünk egy burkolt útra, balra felfelé túrázzunk tovább. Tisztást érünk, itt balra felfelé menjünk, a terep egyre sziklásabb lesz. Hamarosan felérünk az Újlaki-hegyre, ez ellenőrzőpont: Újlaki-hegy

Elhagyva a siklóernyős starthelyet, menjünk le a hegy másik oldalán. Mindjárt erdőkezdődik, itt balra tartsunk. Meredeken csúszunk le a hegyről egy szélesebb elágazásig, itt balra lefelé tovább, és alig 150 méter után kisebb ligetes részhez érünk. Ennél a pontnál jobbra menjünk tovább. Itt széles, furcsa, „kétsávos” turistaút van. Ez majdnem kitart a Virágos-nyeregig, ami másfél kilométerre van. Virágos-nyeregnél, ami újfent egy nagy turistaút-elágazás, menjünk először jobbra az erdő felé, majd a sorompónál balra forduljunk be, itt folytatódik a sárga sáv jelzés a kék sáv jelzéssel együtt. Mindjárt elérjük egy újabb ismeretlen katona sírját, itt mi jobbra forduljunk. 3 kilométeren keresztül a Csúcs-, majd a Tök-hegy oldalában haladunk enyhén lejtve, menet közben az országos kéktúrát is keresztezzük a Kötők padjáig, ami nagyon szép kilátást ad a Pilisre. Ahol a legszélesebb a kilátási lehetőség, ott az ellenőrzőpont: Kötők padja

A Kötők padját egy nagy szikla követi baloldalon alig 50 méterrel, ez segíti a beazonosítást, ha elvétettük volna és továbbmegyünk. Innen továbbra is hegyoldalakon tartva kiérünk egy széles mezőre, villanyvezetékek kíséretében. Itt sorompó, jobbra lefelé bandukoljunk le egy kilométeren keresztül meglehetősen meredeken lefelé egészen a Millenium emlékkőig. A réten balra be a Paprikás-patak völgyébe, az Alsó-Jegenye-völgybe. Szép vízesés, sziklaalakzat található itt. A völgy két és fél kilométer hosszan kanyarog, mire kiérünk a Hidegkúti útra egy benzinkútnál. Menjünk át az úton, és a benzinkút mellett balra menjünk el. Rátérünk egy vashídra, majd bevezet minket szépen jobbra az út az erdőbe egy kerítés mentén. Közben többször is átkelünk a patakon kis hidak segítségével. Nagyobb elágazásba érünk, jobbra felfelé menjünk a sárga sávon, a többi turistaút egyenesen tart tovább felfelé. Közepes emelkedő kilométereken át, közben egy széles műutat is átszelünk, míg nem egy nagyobb elágazásnál jobbra kell tartani a Kerek-hegyen. Innen 300 méter, és egy éles balos fordulás, szinte visszafordulunk teljesen. Ez a következő ellenőrzőpont: Kerek-hegy, éles úttörés

Szintben haladva tovább kiérünk Nagykovácsi házai mellé. 2 kilométer után Muflon Itató, majd egy nagyobb rétre érünk. 11 óra irányában menjünk tovább az erdőben, ami hamarosan végetér egy sorompónál. Jobbra haladjunk a Zsíroshegyi úton enyhén lefelé. Balra házak, jobbra erdő. Elhaladunk a Zsíros-hegy csúcsa mellett, kis kitérőt megér ez is kilátás tekintetében jobbra. 1 kilométer után elágazás: letér a kék sáv és a sárga sáv is a betonútról jobbra be az erdőbe. Antónia-árkon ereszkedjünk le végig két kilométeren át. Végén tisztás és erdei forgóajtó. Ezzel kiérünk újra egy aszfaltozott útra. Ezen balra felfelé tartva elágazásba érünk 250 méter után. Itt mi se nem balra, se nem jobbra, hanem sréhen egyenesen enyhén balra az erdőbe tartsunk egy kis ösvényen. Lemegyünk és kiérünk Pilisszentiván utcáira. Jóreménység utcán végigmegyünk egy telefonfülkéig, a forgalmas, kétsávos Szabadság útig. Itt balra fordulunk és a katolikus templomig meg sem állunk, ami cirka fél kilométerre van. Itt egy csapnál akár ihatunk is. IttTemplom mellett, annak baloldalán szép lépcsős úton felkanyargunk a templom mögötti dombgerincre. Egy keresztnél ér véget ez a kis lépcsős út, itt jobbra tartsunk tovább, letérve a sárga sáv jelzésről. 300 méter után balra egy kis sikátorba térjünk be, az Aulich utca utáni első lehetőségnél. Kis dombra fe, majd le, és kiérünk a Knézich utcába, baloldalon betonkerítés, jobboldalon a Panoráma söröző, itt a végpontunk. A pont igazolása után a sikeres teljesítést bemutatva itt megkapjuk a jól megérdemelt díjazást.

Gratulálunk!

Hangulatképek