Barion Pixel

Instant SÁrga 70

Ismertető

A Sárga 70 instant túrája a budai sárga sáv turistajelzésen halad keresztül Esztergomtól Budaörsig. Többféle témájú látnivalóban is bővelkedik az útvonal. Kilátópontokban: Vörös-hegy, Kötők padja, Újlaki-hegy, Nagy-Hárs-hegy, Sorrento sziklák, Törökugrató. Kisebb sétával a Zsíros-hegy, Magaskő és a Huszonnégyökrös-hegy lenyűgöző panorámája is elérhető. Akit a biológiai sokféleség érdekel, annak tavasszal a Csíki-hegyek pompás virágmezői fognak tetszeni. Budapest legszebb szurdokvölgyén is áthalad a túra: a vízeséses Alsó-Jegenye-völgyön. Történelmi látnivalók közé tartoznak a katonasírok, valamint pálos romok Klastrompusztán, Budaszentlőrincen, és kis kitérővel Gercse középkori temploma is elérhető. A Sárga 70 instant verziója tehát megadja mindazon élményeket, amelyeket a Sárga 70 teljesítménytúra és egy jó instant ötvözete nyújt

Tudnivalók

 • A befutóérem egy magyar szobrász remekműve. Az érem átadásában / postázásában Palotás Dávid (az ELTE BEAC Természetjáró Szakosztályának egyik kapcsolattartója és túravezetője) tud segteni, akit a +36 20 319 63 58 telefonszámon vagy a sarga70tura@gmail.com emailcímen érhettek el. A célban történő éremátvétel jelenleg csak Dáviddal való előzetes egyeztetés esetén lehetséges.
 • Ezen túl ha e-mailben kéred, a teljesítést követően online küldünk névre szóló PDF formátumú oklevelet. A nyomtatott oklevél díja 1000 Ft.
 • túrázóknak 18 óra,
 • terepfutóknak 13 óra
 • az ellenőrzőpontok érintése és a teljesítés igazolása a GeoGo nevű webalkalmazással lehetséges
 • a túrát a GeoGo profilodhoz a nevezéskor megvásárolt ellenőrzőkód birtokában tudod hozzáadni ITT.

Kattints a track fájl letöltéséshez IDE.

Több forrást is érint a túra, de ezeket nem tudjuk jó szívvel ajánlani, viszont nincs kizárva, hogy iható a vizük. Legismertebbek: Csurgó-kút, Barát-kút, Iluska-forrás.

 • Rajtban: WC+vízcsap a vasútállomáson, valamint nyitvatartási időben a Nelson pubban, a büféjében étel is elérhető.
 • 12 km: Pilisszentlélek: nyomós kút, bolt nyitvatartási időben
 • 16 km: Klastrompuszta: nyomós kút
 • 30 km: Pilisvörösvár: többféle bolt, vasútállomáson WC
 • 31 km: Pilisszentiván: boltok, kocsma
 • 35 km: Muflon Itató nyitvatartási időben, itt WC is van
 • 39 km: Hidegkúti út: Shell benzinkúton bolt, WC
 • 50 km: Hűvösvölgy: büfék, boltok (Top shop), kisvasút állomásán étterem, WC, nyomós kút
 • 53 km: Szépjuhászné: büfénél WC, nyomós kút
  65 km: Tárogató utcai játszótéren nyomós kút, kicsit lejjebb Csiki ABC
 • 67 km: Törökugrató bányagödrében nyomós csap,
 • 68 km: szabadidőparkban WC és csap is van
 • 70 km: Pyrgos Taverna Étteremben étel, csap, WC
 • Vasúttal Budapestről, a Nyugatiból sűrűn indulnak vonatok Esztergomba;
 • Tatabánya és Komárom felől busszal;
 • Párkányból pedig akár egyszerű sétával érhető el a rajt.

Indulás előtt kérünk, olvasd el a GeoGo ismertetőt és a túraszabályzatot, valamint a Gyakori kérdésekre adott válaszainkat.

 • Mentőállomások:
  Esztergom: +3633 411 004
  Pilisvörösvár: +3626 330 188
  Budapest, II. kerület: +361 350 3737
  Budapest, XII. kerület: +361 356 4937
  Budaörs: +3623 414 533

 • Általános segélyhívó: 112

 • Orvosi ügyeletek:
  Pilisvörösvár: Fő út 130., +3626 330 360
  Budapest, II. kerület: Ganz utca 13., +361 202 1370
  Budapest, XII. kerület: Beethoven utca 8., +361 212 6636
  Budaörs, Kossuth Lajos utca 9., +3623 440 020

Az érem átadásában / postázásában Palotás Dávid (az ELTE BEAC Természetjáró Szakosztályának egyik kapcsolattartója és túravezetője) tud segteni, akit a 

+36 20 319 63 58 telefonszámon vagy a 
sarga70tura@gmail.com emailcímen érhettek el. 

A célban történő éremátvétel jelenleg csak Dáviddal való előzetes egyeztetés esetén lehetséges.

Térkép

Útvonalleírás

Ha leszálltunk a vonatról Esztergomban és regisztráltunk, akkor északkeleti irányba induljunk el a buszállomástól kissé elfele, keresztben a Bem téren át. 

A túra a legvégső szakaszt leszámítva, végig a budai sárga sáv jelzésen fog haladni. Az ellenőrzőpontok olyan helyeken vannak, ahol van térerő, és amelyek általában magaslati, vagy kilátópontok. Tehát az első utcán egy romos kerítésnél forduljunk be jobbra, az Áchim András utcára. Szemben feltűnnek a Visegrádi-hegység dombjai máris. Hamarosan kiérünk egy parkhoz, balra menjünk is be a parkba, kövessük a turistajelzéseket, menjünk át a parkon, kétoldalt fasor szegélyezi a viacolorral kirakott utunkat. Elérünk egy széles főutat, forduljunk jobbra, a körforgalmon tartsunk továbbra is egyenesen, majd figyeljünk, mert enyhén balra kell tartanunk tovább a Dobogókői úton, és ne a főúton! Ez beletorkollik a Galagonyás útba, innentől szép lassan kapaszkodunk felfele. Tartsunk végig a Galagonyás úton, kicsit több, mint egy kilométert. A beton lassan átvált murvára, majd két oldalt fás mélyúttá válik az utca. Vége felé lesz egy elágazás, itt jobbra tartsunk, majd ismét elágazás, szintén jobbra, és itt lesz balkézre a Szent Orbán kápolna. Ez már a Hidegvölgyi utca. Hamarosan erdőssé válik a murvás út, haladjunk ezen tovább felfelé. 200 méter után jobb oldalon a Csurgó-kút forrása kis fahíddal lesz. Ezután több, balra kiágazó földút lesz, az egyiknél egy trafó oldalán van egy balra sárga nyíl is, ez ne tévesszen meg minket, egyenesen haladjunk tovább! Újabb nagyjából egy kilométer után kiérünk egy tisztásra. Itt van a Vörös-kereszt baloldalon, mielőtt kiérnénk a tisztásra a bokrok között. Ez az első ellenőrzőpontunk.

A tisztáson haladjunk nyílegyenesen tovább a lovasfarm fele. Átvágunk a hegymegi tisztáson bő egy kilométer alatt, itt már lejtünk. A tisztás végén jobbra forduljunk egy vadászles irányába. A les után száz méterrel balra be kell kanyarodni az erdőbe, amely valójában egy kis erdősáv. Most balkézre fog esni egy másik rét. Alig újabb száz méter után balra felfelé kanyarodik a turistaút, most jobb kézre fog esni egy tisztás. Felérünk a rét sarkába kétszáz méter után, ahol sorompó fogad minket. Mi túrázzunk tovább egyenesen az erdei úton. Rét, majd újra erdő követi egymást, kanyargunk nagyjából egy szinten, mígnem két kilométer után balról kerítés jön be mellénk, és gyorsan egy vadkapuhoz érünk. Létrán keljünk át rajta, és a széles erdei úton tartsunk tovább egyenesen. Kiérünk egy tágas földútra máris, itt jobbra haladjunk  tovább, és elérjük a Barát-kúti erdészházat. Itt aszfalton mehetünk egy rövidke szakaszon, és rét van mindkét oldalon. Ahogy beérnénk az erdőbe, előtte balra a tisztás oldalába forduljunk be enyhén felfelé. Hamarosan fák közé érünk, itt újabb elágazás lesz, mi jobbra tartsunk, majd ismét elágazás, újfent jobbra tartsunk emelkedő térszínen. Fél kilométer után széles földút keresztezi utunkat, mi egyenesen menjünk át rajta. Ezután kilométereken át kanyargunk az erdőben a domboldalakon, mindig a legszélesebb utat válasszuk. A sárga kereszt jelzés kiágazásánál elhaladunk a korábbi Cserepes-árok nevű ellenőrzőpont mellett is, azonban itt most nincs se pecsét, se kód. Viszont a korábbi ellenőrzőpontot nagyjából 600 méterrel elhagyva jobbra lefordulunk a széles útról, erre figyeljünk, jobbra, kicsit hirtelen meredeken lefelé. Ezt követően pár száz méter után ligetesebb részre érünk ki. Közeledve Pilisszentlélek faluhoz jobbra lefelé lesz egy kiágazó, kicsit szűkös, rosszul járható, tüskés ösvény, ezen menjünk tovább. Balra kanyarodik, majd rövidesen kiérünk egy szennyvíztisztító telephez. A burkolt úton menjünk be a faluba. Főúthoz érünk mindjárt, buszmegállók is jelzik, itt balra, enyhén felfelé haladjunk tovább a házak között. Végig-végig felfelé egyenesen a házak között végül erdőbe érünk, itt meredeken szedjük lépteinket felfelé. 800 méter után tisztásra kiérünk, itt a végében jobbra, még meredekebben felfelé tartsunk. Keresztezzük a dobogókői műutat is, amely pár tíz méteres balra sétát jelent az út mentén, majd élesen jobbra felfelé megy tovább egy szélesebb, terepjáróval járható erdei út. Erről hamarosan letérünk balra felfelé szűkebb erdei ösvényre, ezen menjünk tovább. Keresztezzük többször az előző szélesebb földutat, de mi mindig a szűkebb ösvényen maradjunk. A műúttól számítva másfél kilométer után elérjük a túra legmagasabb pontját, a Pilis-nyerget. Nagy elágazás, esőbeálló, tűzrakóhely, emlékmű. Ez a második ellenőrzőpontunk: Pilis-nyereg!

Itt egyenesen bukjunk át a gerincen, és amint folytatnánk az utunkat a szélesebb úton lefelé, alig pár tíz méter után jobbra kanyarodjunk le egy kis erdei ösvényre! Itt völgyekben lefelé kanyargunk egészen Klastrompusztáig. Kapisztrán-kunyhó után egyre meredekebbé válik az út. Két kilométer alatt leérünk Klastrompuszta házai mellé, az út laposabbá válik. Figyeljünk, hirtelen jobbra le kell térni a házak közé. Ahogy kiérünk Klastrompuszta házaihoz, tartsunk balra a romok felé, itt van ivókút is. Romok és a turistaház között tartsunk enyhén felfelé befelé az erdőbe. Egy kis száz méteres szakaszon az OKT útvonalán megyünk, majd hirtelen Y-elágazás, mi egyenesen, enyhén balra, kissé felfelé tartsunk a sárga sávon tovább, széles ez az út is. 500 méter után a piros sáv keresztben áthalad egy szélesebb földúttal, de mi egyenesen menjünk tovább. Élesen jobbról becsatlakozik egy út, mi megint egyenesen haladjunk. Innen majdnem egy kilométeren át balra erdő, jobbra néhol fák, ligetes részek. Majd le kell térnünk jobbra, kis ösvényre, nagyon figyeljünk, nincs különösebb ismertetője a letérés helyének! Talán annyi, hogy kissé balra kanyarodik az út az elágazás után, ha elvétettük. Mi tehát jobbra térjünk le, szűk ösvény, távvezetékek alatt/távvezetékekkel párhuzamosan tart utunk tovább az erdőben. Majd kiérünk baloldalon egy tisztásra, keresztezzük ismét a villanyvezetékeket, és itt szintén nagyon figyeljünk, mert jobbra kell kanyarodnunk! Sőt, ahogy átérünk a vezetékek alatt 20 méter után a jobb kanyart követően, hirtelen balra lefelé forduljunk rá egy földútra! Nemsokára becsatlakozik balról a piros sáv, mi a széles úton tartsunk egyenesen tovább. Lesznek jobbra-balra kisebb kiágazások, de ne zavarjon meg minket egyik sem. Szépen lecsorgunk egy meder völgyébe másfél kilométer alatt. Leérünk a völgybe, hirtelen bal majd jobb kanyar és becsatlakozunk egy széles útba, fekete lófej turistajelzéssel. Itt balra menjünk tovább. Széles mező tárul elénk, mi jobbra, a jól járható úton haladjunk tovább, tiszta időben előttünk a Kevélyek jellegzetes kettős púpja látszódik. Majd pár métert balra megyünk pár száz méter után, és ugyanúgy haladjunk enyhén lefelé. Leérünk egy kisebb völgybe, nagyobb elágazás, itt jobbra tartsunk, de figyeljünk, mert az első lehetőségnél jobbra, ne a másodiknál! Térszín emelkedik, itt még murvás az út, amely enyhén balra kanyarodik. Hosszan menjünk a széles úton, beérünk az erdőbe szép lassan, balról völgy alakul alattunk, de a mi utunk nagyjából egy szintben marad. Nagyobb Y-elágazásnál balra tartsunk, és máris kiérünk az Iluska-forráshoz, kis esőbeállóval a jobb oldalunkon. Itt ne kanyarodjunk fel balra, vigyázzunk! Forrást elhagyva 300 méter után balra kanyarodjunk, enyhén fölfelé, de alig 50 méter után a jobb oldalon kezdődő kerítés előtt hirtelen jobbra felfelé kanyarodjunk! Kerítés mellett haladunk, majd éles balkanyar. Elkerített terület fölött feltűnhet a Pilis-tető jó időben. De mi szinte egyből jobbra felfelé tartsunk nagyon meredeken. Nagyon emelkedik az út, de nem tart sokáig: felérünk a Fehér-hegyre, betonkő jelzi a csúcsot is, hirtelen ellaposodik. Ezután kanyargunk a hegygerinceken pár percig, és esőbeállót érünk, ez a Vörös-hegyi korábbi teljesítménytúrás ellenőrzőpont, de mi tartsunk tovább lefelé balra. Kiérünk széles irtás-sávra, a gázvezeték fölött haladjunk lefelé hullámozva Pilisvörösvár felé a Zajnát-hegyen. Amint síkká válik a terep, a sárga gázvezeték jelző táblánál jobbra le az erdőbe. Ezen menjünk egy újabb fél kilométert, és kiérünk a házak közé szép lassan. Elérünk egy nagyobb útelágazást. Mi egyenesen balra menjünk tovább az Áfonya utcán. Ezen végigmenve nagyobb elágazás megint, balra forduljunk le a Barackos utcába. Hamarosan átkelünk a síneken, tovább lefelé egyenesen, majd jobb kézre lesz egy kápolna. A kápolnát követő első lehetőségnél balra felfelé a Kálvária stációi felé menjünk be, meredeken felfelé. Kiérünk kis ligetes részhez, egyenesen tovább, majd csíkos sorompó irányába tartsunk lefelé a kis utcán. Itt van az újabb ellenőrzőpont: Pilisvörösvár, Kálvária!

Kálvária utcán leslisszolunk gyorsan, vasút felett átsétálunk, egy kilométer után kiérünk a Vásár térre. Jobbra a Kandó Kálmán utcába menjünk be. Ezen haladjunk ütközésig, szó szerint a legvégén a betonkerítésekig. Itt a betonkerítésnél balra szűk sikátorban ki tudunk menni a főútra. Szemben Emil cukrászda, de mi jobbra tartsunk a főút mentén, és menjünkbe a közúti aluljáróba. Átérünk a vasúti sínek alatt, balra felfelé a lépcsőn menjünk fel. Kis elágazás, jobbra SPAR üzlet, de mi a szemközti sárga háztól balra a sikátorban menjünk fel. Felérünk a játszótérig, majd a széles kétsávos Görgey útra. Itt egyenesen menjünk be a kis Szentiváni utcácskába. Az utca végén kereszt, menjünk le a lépcsőkön, kiérünk Pilisszentiván templomához. A kétsávos Szabadság úton haladjunk balra. Amint elfogynak jobb oldalon a házak, forduljunk be jobbra a Jóreménység utcába. Egy telefonfülke is segíti itt a tájékozódást. Újabb Y-elágazás, jobboldali ágon menjünk tovább felfelé lassan. Erdőbe beérünk máris. 250 méter után kiérünk egy aszfaltozott elágazásba, mi 11 óra irányába menjünk tovább a burkolt úton lefelé. Újabb nagyjából 250 méter után jobbra térjünk le erdei útra. Itt forgóajtós belépő fogad minket, menjünk át rajta. Itt kezdődik az Antónia-árok, menjünk végig rajta felfelé nagyságrendileg másfél kilométeren át. Kiérve Nagykovácsi utcáira, balra forduljunk felfelé, itt becsatlakozik az OKT kék jelzése és a zöld sáv is. Ez a Zsíroshegyi út. Ezen végigérve, erdőbe megyünk be egy sorompónál. 100 méter után kiérünk egy nagy mezőre, mi nagyjából két óra irányába tartsunk a mező végén lefelé a Muflon itatóhoz. Egy kilométeren át a házak mellett tart utunk, néhol kisebb kiágazások, de mindvégig egyenesen menjünk, míg nem a sárga kiágazik balra, a kék sáv egyenesen, mi itt menjünk balra. Egy kilométer után nagy elágazás, mi élesen jobbra, szinte visszafordulunk, de ez a Kerek-hegy, éles úttörés ellenőrzőpont helye!

300 méter után balra kanyarodjunk. Hamarosan kiérünk egy szélesebb erdei útra, itt balra lefelé sétáljunk tovább. Nemsokára keresztezünk egy nagy széles műutat, egyenesen tartunk tovább az erdőben. Itt másfél kilométeren át lefelé kanyargunk egy domboldalon. Leérünk a völgybe, balra menjünk. Balról kerítés lesz, jobbról patakmeder. Ezen átkelünk többször is kis fémhidakon. Kiérünk a széles, kétsávos Hidegkúti útra. Benzinkútnál elhaladunk, és a zebrán áttérünk az út másik oldalára. Betérünk az Alsó-Jegenye-völgybe, ahol többször átkelünk a Paprikás-patakon, és egy szép vízesés mellett is elhaladunk, valamint a Rózsika-forrás mellett is. Kiérünk a Millenium tisztásra egy sorompónál, itt jobbra felfelé, majd 80 méter után újra jobbra haladjunk meredeken felfelé. 1 kilométer után felérünk egy újabb sorompóhoz, de ne az első, hanem a második lehetőségnél balra felfelé menjünk egy kis ösvényen a villanyvezetékek alatt. Itt a hegyek oldalában haladunk sokáig, majd nagyjából két kilométer után a sárga háromszög jobbra meredeken egy nagy sziklánál kiágazik. Innen előre 70 méterrel kilátás nyílik, ez a Kötők padja. Tovább a hegyek oldalában lankásan többnyire felfelé tartunk. Keresztezzük az Országos Kéktúra útvonalát, de mi egyenesen maradjunk a sárga sávon. Innen két kilométer a Virágos-nyereg, előtte egy katonasírral is találkozhatunk. A Virágos-nyereg egy széles placc lesz, ahol széles erdei utak és több turistaút is összefut. Mi, ahogy kiértünk, forduljunk jobbra a házak felé 3 óra irányába, majd a fenyőfák előtt balra kanyarodjunk fel. Ezt követően 50 méter után az első beton villanyoszlop után sréhen egyenesen balra menjünk rá egy ösvényre, itt folytatódik a sárga sáv jelzés. Lassan kiszélesedik az út. X-elágazás lesz, mi balra felfelé menjünk tovább. Sokféle kiágazás, mi balra, enyhén felfelé menjünk rendre. Végül egy T-elágazásba érünk, itt meredekebben balra felfelé haladjunk tovább.  150 méter kapaszkodó után jobbra térjünk le tovább fölfelé. Egyre kövesebbé válik az út. Elágazásoknál jobbra menjünk. Kiérünk egy tisztásra, ez már az Újlaki-hegy oldala közvetlenül, kissé jobbra tartva jellemzően alig pár száz méter után fel is érünk a csúcsra. Ez is ellenőrzőpont: Újlaki-hegy!

Kilátás csodálása után lefelé ballagjunk a hegyről, elég sziklás, vigyázzunk! 200 méter lejtmenet után szélesebb úton jobbra lefelé haladjunk. Ki is érünk az aszfaltozott útra, 50 méter után jobbra le meredeken tartsunk lefelé egy beton emléktáblánál (Budapest korábbi határát jelzi). Völgyben szélesebb útba érünk. Itt balra majd jobbra forduljunk, és 100 méter után itt is a Határ-nyereg. Fekete-fehér sorompónál balra forduljunk, sok ki- és becsatlakozó út van. Pad mellett elhaladunk, jobbra felkanyarodunk. Katonasír ismét. Majd kereszteződésnél élesen balra megyünk. Itt egy kilométeren át tekergünk a Nyéki-hegy oldalában. Széles útról balra letérünk egy ösvényre. Elkezd lejteni a terep, és lassan meghalljuk az első gépjárművek, villamosok hangját Hűvösvölgy felől. Leérünk az Ördög-árokhoz, hídon átkelünk, és kiérünk a Szipka utcába. Ez alig 50 méteres kis utca. Széles főúton átkelünk a zebránál, egyenesen bemegyünk a villamos sínek alatti aluljáróba. Lépcsőkön fel! Továbbhaladva a sárga sávon párhuzamosan a villamos sínekkel újabb katonasír mellett elhaladunk. Lassan villamos sínektől eltávolodunk, Stop Shop mögött felkapaszkodunk, és keresztezzük a forgalmas Nagykovácsi utat. Itt nincs zebra, körültekintően keljünk át az úttesten! Egyenesen felfelé haladjunk tovább a széles erdei utakon. Egy balos kanyar után jobbunkon feltűnnek a kisvasút sínjei, ezek mentén túrázunk tovább. Hamarosan kiépített vasúti gyalogos átkelőn a kisvasút másik oldalán folytatjuk tovább utunkat, és szépen eltávolodunk tőle felfelé. Besétálunk egy elágazásba, itt jobbra forduljunk, majd alig 50 méter után egy még nagyobb elágazásba botlunk: itt ágazik kis a sárga háromszög balra a Kis-Hárs-hegy irányába, viszont mi jobbra felfelé menjünk tovább. Emelkedünk, nagyobb útra kiérünk, bal, majd utána jobb kanyart vegyünk. Nemsokára a meredek szakaszon jobbról út bejön, de nekünk jobbra felfelé lesz egy kiágazás! Felérünk a Bátori-barlanghoz, falépcsős korlátos kis híd jelzi, hogy jó helyen vagyunk. Innen egy ugrás a Kaán Károly-kilátó tökéletes kilátással. Újabb ellenőrzőpont: Nagy-Hárs-hegy!

Elhaladunk a Csanádi-pihenőhely mellett, és leérünk Szépjuhásznéhoz. Síneken átkelünk, utána kapásból jobbra fordulunk. Átmegyünk a zebrán a Budakeszi út másik oldalára, be az erdőbe. Szinte azonnal Y-elágazás, itt balra, ismét Y-elágazás, itt viszont jobbra térjünk ki. Piros sáv kiágazik balra felfelé hamarosan. Körülbelül 1200 méter után élesen jobbra lefelé kanyarodjunk, mielőtt felkapaszkodnánk a János-hegy felé. Alig 100 méter után kisvasút sínjein átmegyünk, rögvest balra forduljunk. Jobboldalon az országos Korányi Pulmonológiai Intézet betonkerítése feltűnik. Ezzel párhuzamosan haladunk jó ideig, míg nem egy meder felett fahídon átmegyünk, majd jobbra kanyarodunk. Pár száz méter után nagyobbacska elágazás, mi jobbra megyünk. Kisebb kiágazások vannak, lefelé egyre meredekebb lesz, majd kis völgybe leérünk, balra felfelé ismét meredeken menjünk. Innen még 300 méter, mire felérünk egy nagyobb, szélesebb útra, itt jön a piros sáv jelzés is, jobbra forduljunk. Egyre lejt a terep majd, és beérünk a Virág-völgybe, itt nagyobb elágazás padokkal. Többféle turistaúttal is találkozunk, balra felfelé menjünk, de ahogy elindulunk felfelé, mi tartsunk balra egyenesen egy szűkebb ösvényen felfelé, ne a széles úton menjünk tovább! Csak a sárga sáv jelzés tér le balra. Innen másfél kilométer emelkedés és szűk tekergés után érjük el a Csacsi-rétet. Esőbeálló házikó, tűzrakóhely is található itt. Jobbra tartsunk, majd ismét jobbra. 100 méter után nagy elágazás, mi 11 óra irányába tartsunk tovább. Megyünk enyhén lefelé, és lassan kiérünk a makkosmáriai elágazásba, bal oldalon kisebb tisztás is jelzi. Mi tartsunk tovább az erdőben, első fenyőfák is megjelennek. Lassan emelkedik a térszín is. Elágazások, jobbra a Magaskői kőfejtő kiágazása lesz. Ha nem sietünk, alig 150 méter innen a Magaskői kilátópont. A kőfejtőben pedig a BTSSZ-emlékhelyet érdemes megnézni, no, de egy kilométerre innen a piros sáv jobbról becsatlakozik, majd alig 100 méter közös szakasz után el is ágazunk: jobbra lefelé fordulunk e négyes elágazásban. Piros sáv egyenesen tart tovább, balra pedig a sárga kereszt a közeli KFKI irányába tart. Lassan lejt az út, kiágazik a Mária-szurdok piros M jelzése hamarosan jobbra. Keresztezünk széles erdei utakat, és az éles bal kanyar után a házak mellől betérünk az erdőbe. 100 méter után élesen jobbra lefordulunk egy kis völgybe. A völgyben lesz kisebb Y-elágazás, mi balra menjünk a kis szálfák közé. Sorrento sziklák elérése előtt rövid, meredek szakaszok vannak. Elérjük Sorrento sziklatömbjét, a kilátás pazar. Ez is ellenőrzőpont: Sorrento sziklák.

Elhagyva a sziklatömböt, murvás széles útra kiérünk, keresztezzük, és menjünk egyenesen tovább az erdőben a Kies-völgy bal oldalán. 1 kilométer múlva sorompóhoz érünk, S+ jelzés kiágazik. Itt jobbra tartsunk. 300 méter után kőzúzalékos útra érünk, jobbra forduljunk, haladjunk ezen tovább a házak mellett. Újabb 300 méter után jobbra menjünk be az erdőbe a Fokozottan Védett Természeti Terület táblánál, kis pad, és emlékhely is van itt. Első elágazásnál balra. Megkerüljük a nagyobbacska Csík-hegyet délről. Egy kilométer után újabb elágazás, itt is balra menjünk.  Majd újabb elágazás hamarosan, itt is balra egy kisebb tisztás után. Felérünk a sárga háromszög kiágazásához egy T-elágazásban. Mi balra menjünk, de 300 méteres kitérővel a csodaszép Huszonnégyökrös-hegyi panorámát is megcsodálhatjuk jobbra. Eztán az utunk 80 méter után balra lefordul egy völgybe, majd kiérünk a burkolt Tárogató útra. Később becsatlakozik az Orchidea útba, végül egy T-elágazásban ér véget ez is, itt balra sétáljunk tovább a Csíki utcában. 200 méter után elérjük a volt Csíki Csárdát, ahogy kiértünk az 1-es főútra. Itt véget ér a sárga sáv jelzés, de a túránk nem! Innen indul a sárga háromszög, át a zebrán, és egyenesen fölfelé a Törökugratóra a Törökugrató utcán. Ezen haladunk felfelé, keresztben a Rezeda utca, mi maradunk a Törökugrató utcában. Idő múlva elfogynak a házak baloldalon, és itt kis ösvény kezdődik, forduljunk be. Alig 40 méter után bányagödörbe érünk, és a sziklákon felfelé megy tovább az ösvény a csúcsig, ami egy adóantennánál van. Itt az utolsó ellenőrzőpont: Törökugrató!

Visszaérve a csúcsról a bányagödörbe, ne forduljunk a sziklás rész után vissza jobbra ki a Törökugrató utcába, hanem egyenesen menjünk le egy fém lépcsőn egy szinttel lejjebb! Itt jobbra a tájékoztató tábláknál, majd az utakra kiérve balra élesen felfelé az Árvácska utcába menjünk be. 200 méter után jobbra lefelé kanyarodjunk ezen, majd meredek lefelé beletorkollunk a Kökörcsin utcába. Éppenhogy elkezdenénk sétálni ezen, máris egy kis lépcsősoron forduljunk le balra a telkek közé. Előttünk szép kilátás nyílik. Ibolya közön menjünk végig, a vége felé már keskeny utcácska lesz, majd az Ibolya utcába érünk. Itt balra haladjunk tovább, 300 méter után jobbra le meredeken a Kővirág utcába térjünk be. Ezen leérünk, előttünk kerti kapu, menjünk be rajta, és jobbra sétáljunk át a szabadidő parkon. Másik oldalán kiérve a kapun, zebrán át lefelé tartsunk szembe a Holdfény utcán. Ezen is végig menjünk, a vége már keskeny járda, amely körforgalomban végződik. Itt előttünk 2 óra irányában az út másik oldalán van egy étterem a kis fenyőfák, tuják mögött. Ez a túránk célállomása: Pyrgos Taverna étterem

Hangulatképek