Barion Pixel

Instant SÁrga 30

Ismertető

A Sárga 30 résztáv a főváros zajától és éjszakai fényeitől távol halad keresztül a Pilisen, és a Visegrádi-hegység nyugati oldalán. 

Megközelíteni könnyedén meg lehet mindkét végét, hiszen az esztergomi vasútvonalon található a két végpont. A végpontok között csupán Pilisszentlélek jelent civilizációt, így aki egy közepesen nehéz instant túrára vágyik, annak kiváló lehet e túra.

Látnivalók közül érdemes kiemelni Hegymegről nyíló panorámát, a Klastrompuszta pálos romjait, kis kitérővel a Pilis barlangjait, a Pilis tömbjének látványát a Zajnát-hegyektől keletre, és a Vörös-hegyről nyíló kilátást. Fenyves, tölgyes, és bükkös is található az útvonalon, ezért igen hangulatos az erdei szakasz is.

 

Tudnivalók

 • A befutóérem egy magyar szobrász remekműve. Az érem átadásában / postázásában Palotás Dávid (az ELTE BEAC Természetjáró Szakosztályának egyik kapcsolattartója és túravezetője) tud segteni, akit a +36 20 319 63 58 telefonszámon vagy a sarga70tura@gmail.com emailcímen érhettek el. A célban történő éremátvétel jelenleg csak Dáviddal való előzetes egyeztetés esetén lehetséges.
 • Ezen túl ha e-mailben kéred, a teljesítést követően online küldünk névre szóló PDF formátumú oklevelet. A nyomtatott oklevél díja 1000 Ft.
 • túrázóknak 12 óra,
 • terepfutóknak 5 óra
 • az ellenőrzőpontok érintése és a teljesítés igazolása a GeoGo nevű webalkalmazással lehetséges
 • a túrát a GeoGo profilodhoz a nevezéskor megvásárolt ellenőrzőkód birtokában tudod hozzáadni ITT.
 • Esztergom-Pilisvörösvár irányban: a track fájl letöltéséhez kattints IDE.
 • Pilisvörösvár-Esztergom irányban: a track fájl letöltéséhez kattints IDE.

Több forrást is érint a túra, de ezeket nem tudjuk jó szívvel ajánlani – persze nincs kizárva, hogy iható a vizük. Legismertebbek: Csurgó-kút, Barát-kút, Iluska-forrás.

 • Esztergom: WC+vízcsap a vasútállomáson, valamint nyitvatartási időben a Nelson pubban, a büféjében étel is elérhető.
 • Pilisszentlélek: nyomós kút, bolt nyitvatartási időben
 • Klastrompuszta: nyomós kút
 • Pilisvörösvár: többféle bolt, vasútállomáson WC
 • Panoráma Sörözőben ital+minimál étel
 • Pilisvörösvár-Esztergom teljesítési irány esetén:
   – Vasúttal Budapestről, a Nyugatiból sűrűn indulnak vonatok.
  – Távolsági buszok más irányokból is megközelítik Pilisvörösvárt.

 • Esztergom-Pilisvörösvár teljesítési irány esetén:
  Vasúttal Budapestről, a Nyugatiból sűrűn indulnak vonatok Esztergomba;
  – Tatabánya és Komárom felől busszal;
  – Párkányból pedig akár egyszerű sétával érhető el a rajt.

Indulás előtt kérünk, olvasd el a GeoGo ismertetőt és a túraszabályzatot, valamint a Gyakori kérdésekre adott válaszainkat.

 • Mentőállomások:
  Esztergom: +36 33 411 004
  Pilisvörösvár: +36 26 330 188


 • Általános segélyhívó: 112

 • Orvosi ügyeletek:
  Esztergom: Esztergom, Petőfi Sándor u. 26-
 • Panoráma Söröző:
  Pilisvörösvár, Knézich Károly u., 2085
  +36 30 747 14 42

 • Nelson Pub és Büfé
  Esztergom, Bem tér 1, 2500
  +36 70 296 2524
  https://nelson-sorozo-esztergom.webnode.hu
Kérjük, amennyiben van rá mód, némi fogyasztással támogassuk vendéglátóinkat a célban. Köszönjük szépen!

Térkép

A térkép az Esztergom-Pilisvörösvár irányban mutatja az útvonalat, de a túra teljesíthető az ellenkező irányban is.

Útvonalleírás

Ha leszálltunk a vonatról Esztergomban és regisztráltunk, akkor északkeleti irányba induljunk el a buszállomástól kissé elfele, keresztben a Bem téren át. 

A túra végig a budai sárga sáv jelzésen fog haladni. Az ellenőrzőpontok olyan helyeken vannak, ahol van térerő, és amelyek általában magaslati, vagy kilátópontok. Tehát az első utcán egy romos kerítésnél forduljunk be jobbra, az Áchim András utcára. Szemben feltűnnek a Visegrádi-hegység dombjai máris. Hamarosan kiérünk egy parkhoz, balra menjünk is be a parkba, kövessük a turistajelzéseket, menjünk át a parkon, kétoldalt fasor szegélyezi a viacolorral kirakott utunkat. Elérünk egy széles főutat, forduljunk jobbra, a körforgalmon tartsunk továbbra is egyenesen, majd figyeljünk, mert enyhén balra kell tartanunk tovább a Dobogókői úton, és ne a főúton! Ez beletorkollik a Galagonyás útba, innentől szép lassan kapaszkodunk felfele. Tartsunk végig a Galagonyás úton, kicsit több, mint egy kilométert. A beton lassan átvált murvára, majd kétoldalt fás mélyúttá válik az utca. Végefelé lesz egy elágazás, itt jobbra tartsunk, majd ismét elágazás, szintén jobbra, és itt lesz balkézre a Szent Orbán kápolna. Ez már a Hidegvölgyi utca. Hamarosan erdőssé válik a murvás út, haladjunk ezen tovább felfele. 200 méter után jobboldalon a Csurgó-kút forrása kis fahíddal lesz. Ezután több, balra kiágazó földút lesz, az egyiknél egy trafó oldalán van egy balra sárga nyíl is, ez ne tévesszen meg minket, egyenesen haladjunk tovább! Újabb nagyjából egy kilométer után kiérünk egy tisztásra. Itt van a Vörös-kereszt baloldalon, mielőtt kiérnénk a tisztásra a bokrok között. Ez az első ellenőrzőpontunk. 

A tisztáson haladjunk nyílegyenesen tovább a lovasfarm fele. Átvágunk a hegymegi tisztáson bő egy kilométer alatt, itt már lejtünk. A tisztás végén jobbra forduljunk egy vadászles irányába. A les után száz méterrel balra be kell kanyarodni az erdőbe, amely valójában egy kis erdősáv. Most balkézre fog esni egy másik rét. Alig újabb száz méter után balra felfele kanyarodik a turistaút, most jobbkézre fog esni egy tisztás. Felérünk a rét sarkába kétszáz méter után, ahol sorompó fogad minket. Mi túrázzunk tovább egyenesen az erdei úton. Rét, majd újra erdő követi egymást, kanyargunk nagyjából egy szinten, mígnem két kilométer után balról kerítés jön be mellénk, és gyorsan egy vadkapuhoz érünk. Létrán keljünk át rajta, és a széles erdei úton tartsunk tovább egyenesen. Kiérünk egy tágas földútra máris, itt jobbra haladjunk tovább, és elérjük a Barát-kúti erdészházat. Itt aszfalton mehetünk egy rövidke szakaszon, és rét van mindkét oldalon. Ahogy beérnénk az erdőbe, előtte balra a tisztás oldalába forduljunk be enyhén felfelé. Hamarosan fák közé érünk, itt újabb elágazás lesz, mi jobbra tartsunk, majd ismét elágazás, újfent jobbra tartsunk emelkedő térszínen. Fél kilométer után széles földút keresztezi utunkat, mi egyenesen menjünk át rajta. Ezután kilométereken át kanyargunk az erdőben a domboldalakon, mindig a legszélesebb utat válasszuk. A sárga kereszt jelzés kiágazásánál elhaladunk a korábbi Cserepes-árok nevű ellenőrzőpont mellett is, azonban itt most nincs se pecsét, se kód. Viszont a korábbi ellenőrzőpontot nagyjából 600 méterrel elhagyva jobbra lefordulunk a széles útról, erre figyeljünk, jobbra, kicsit hirtelen meredeken lefelé. Ezt követően pár száz méter után ligetesebb részre érünk ki. Közeledve Pilisszentlélek faluhoz jobbra lefelé lesz egy kiágazó, kicsit szűkös, rosszul járható, tüskés ösvény, ezen menjünk tovább. Balra kanyarodik, majd rövidesen kiérünk egy szennyvíztisztító telephez. A burkolt úton menjünk be a faluba. Főúthoz érünk mindjárt, buszmegállók is jelzik, itt balra, enyhén felfelé haladjunk tovább a házak között. Végig-végig felfelé egyenesen a házak között végül erdőbe érünk, itt meredeken szedjük lépteinket felfelé. 800 méter után tisztásra kiérünk, itt a végében jobbra, még meredekebben felfelé tartsunk. Keresztezzük a dobogókői műutat is, amely pár tíz méteres balra sétát jelent az út mentén, majd élesen jobbra felfelé megy tovább egy szélesebb, terepjáróval járható erdei út. Erről hamarosan letérünk balra felfelé szűkebb erdei ösvényre, ezen menjünk tovább. Keresztezzük többször az előző szélesebb földutat, de mi mindig a szűkebb ösvényen maradjunk. A műúttól számítva másfél kilométer után elérjük a túra legmagasabb pontját, a Pilis-nyerget. Nagy elágazás, esőbeálló, tűzrakó hely, emlékmű. Ez a második ellenőrzőpontunk: Pilis-nyereg

Itt egyenesen bukjunk át a gerincen, és amint folytatnánk az utunkat a szélesebb úton lefelé, alig pár tíz méter után jobbra kanyarodjunk le egy kis erdei ösvényre! Itt völgyekben lefelé kanyargunk egészen Klastrompusztáig. Kapisztrán-kunyhó után egyre meredekebbé válik az út. Két kilométer alatt leérünk Klastrompuszta házai mellé, az út laposabbá válik. Figyeljünk, hirtelen jobbra le kell térni a házak közé. Ahogy kiérünk Klastrompuszta házaihoz, tartsunk balra a romok felé, itt van ivókút is. Romok és a turistaház között tartsunk enyhén felfelé befele az erdőbe. Egy kis száz méteres szakaszon az OKT útvonalán megyünk, majd hirtelen Y-elágazás, mi egyenesen, enyhén balra, kissé felfele tartsunk a sárga sávon tovább, széles ez az út is. 500 méter után a piros sáv keresztben áthalad egy szélesebb földúttal, de mi egyenesen menjünk tovább. Élesen jobbról becsatlakozik egy út, mi megint egyenesen haladjunk. Innen majdnem egy kilométeren át balra erdő, jobbra néhol fák, ligetes részek. Majd le kell térnünk jobbra, kis ösvényre, nagyon figyeljünk, nincs különösebb ismertetője a letérés helyének! Talán annyi, hogy kissé balra kanyarodik az út az elágazás után, ha elvétettük. Mi tehát jobbra térjünk le, szűk ösvény, távvezetékek alatt/távvezetékekkel párhuzamosan tart utunk tovább az erdőben. Majd kiérünk baloldalon egy tisztásra, keresztezzük ismét a villanyvezetékeket, és itt szintén nagyon figyeljünk, mert jobbra kell kanyarodnunk! Sőt, ahogy átérünk a vezetékek alatt 20 méter után a jobb kanyart követően, hirtelen balra lefelé forduljunk rá egy földútra! Nemsokára becsatlakozik balról a piros sáv, mi a széles úton tartsunk egyenesen tovább. Lesznek jobbra-balra kisebb kiágazások, de ne zavarjon meg minket egyik sem. Szépen lecsorgunk egy meder völgyébe másfél kilométer alatt. Leérünk a völgybe, hirtelen bal majd jobb kanyar és becsatlakozunk egy széles útba, fekete lófej turistajelzéssel. Itt balra menjünk tovább. Széles mező tárul elénk, mi jobbra, a jól járható úton haladjunk tovább, tiszta időben előttünk a Kevélyek jellegzetes kettős púpja látszódik. Majd pár métert balra megyünk pár száz méter után, és ugyanúgy haladjunk enyhén lefelé. Leérünk egy kisebb völgybe, nagyobb elágazás, itt jobbra tartsunk, de figyeljünk, mert az első lehetőségnél jobbra, ne a másodiknál! Térszín emelkedik, itt még murvás az út, amely enyhén balra kanyarodik. Hosszan menjünk a széles úton, beérünk az erdőbe szép lassan, balról völgy alakul alattunk, de a mi utunk nagyjából egy szintben marad. Nagyobb Y-elágazásnál balra tartsunk, és máris kiérünk az Iluska-forráshoz, kis esőbeállóval a jobb oldalunkon. Itt ne kanyarodjunk fel balra, vigyázzunk! Forrást elhagyva 300 méter után balra kanyarodjunk, enyhén fölfelé, de alig 50 méter után a jobb oldalon kezdődő kerítés előtt hirtelen jobbra felfelé kanyarodjunk! Kerítés mellett haladunk, majd éles balkanyar. Elkerített terület fölött feltűnhet a Pilis-tető jó időben. De mi szinte egyből jobbra felfelé tartsunk nagyon meredeken. Nagyon emelkedik az út, de nem tart sokáig: felérünk a Fehér-hegyre, betonkő jelzi a csúcsot is, hirtelen ellaposodik. Ezután kanyargunk a hegygerinceken pár percig, és esőbeállót érünk, ez a Vörös-hegyi korábbi teljesítménytúrás ellenőrzőpont, ami most is az: Vörös-hegy nyerge

Kiérünk széles irtássávra, a gázvezeték fölött haladjunk lefelé hullámozva Pilisvörösvár felé a Zajnát-hegyen. Amint síkká válik a terep, a sárga gázvezetékjelző táblánál jobbra le az erdőbe. Ezen menjünk egy újabb fél kilométert, és kiérünk a házak közé szép lassan. Elérünk egy nagyobb útelágazást. Mi egyenesen balra menjünk tovább az Áfonya utcán. Ezen végigmenve nagyobb elágazás megint, balra forduljunk le a Barackos utcába. Hamarosan átkelünk a síneken, tovább lefelé egyenesen, majd jobbkézre lesz egy kápolna. A kápolnát követő első lehetőségnél balra felfelé a Kálvária stációi felé menjünk be, meredeken felfelé. Kiérünk kis ligetes részhez, egyenesen tovább, majd csíkos sorompó irányába tartsunk lefelé a kisutcán. Kálvária utcán leslisszolunk gyorsan, vasút felett átsétálunk, egy kilométer után kiérünk a Vásár térre. Jobbra a Kandó Kálmán utcába menjünk be. Ezen haladjunk ütközésig, szó szerint a legvégén a betonkerítésekig. Itt a betonkerítésnél balra szűk sikátorban ki tudunk menni a főútra. Szemben Emil cukrászda, de mi jobbra tartsunk a főút mentén, és menjünk be a közúti aluljáróba. Átérünk a vasúti sínek alatt, balra felfelé a lépcsőn menjünk fel. Kis elágazás, jobbra SPAR üzlet, de mi a szemközti sárga háztól balra a sikátorban menjünk fel. Felérünk a játszótérig, majd a széles kétsávos Görgey útra. Balra forduljunk ezen, kicsit letérünk a sárga sávról az ellenőrzőpont miatt, ami egyenesen halad tovább befelé a szűk utcán. A második utcán jobbra befordulunk a Knézich utcába és a baloldalon itt is a Panoráma Söröző. Ez a végpontunk, a telefonon bemutatott teljesítés után át is vehető a díjazás.

A Panorána Sörözőtől kilépve a Görgei utca felé, azon balra forduljunk.

A közeli játszótérig meg se álljunk, ahol a játszótér után jobbra rátérünk a sárga sáv jelzésre. A játszótér mellett lelépcsőzünk Pilisvörösvár vasútállomásáig. Balkézre SPAR üzlet, mi pedig a vasút felé haladva egy kis lépcsőn a felüljáró előtt balra lemegyünk a vasúti sínek alá. Átmegyünk az aluljárón a jobbkézre lévő Emil Cukrászdáig. Itt átmegyünk az úton körültekintően, és van itt egy szűk sikátor, amibe be kell mennünk. Baloldalán betonkerítés, nehezen észrevehető, a cukrászdával szemben van. Ha bementünk, két ház között elhaladva kiérünk a Kandó Kálmán utcához. Ezen végigmegyünk a Vásár térig, ahol 10 óra irányába befordulunk a Kálvária utcába. Ezen szépen felemelkedünk a Kálváriáig ütközésig egy sorompónál. Útközben a vasút felett is átmegyünk. A Kálvária utca végén lesz maga a Kálvária. A sorompót elhagyva balra forduljunk lefelé, hamarosan kiérünk egy újabb utcába, a stációk itt folytatódnak. Meredeken leérve az utca T-elágazásban végződik. Kápolna utcán jobbra fordulunk. Lassan emelkedünk, majd rátérünk egy Y-elágazásban a Zöldárok, majd a vasúti átkelő után a Barackos utcába. Vasúti átkelés után 150 méterrel nagyobb szétágazódás: mi jobbra az Áfonya utcába menjünk be. Ezen haladjunk addig, amíg ki nem szélesedik. Itt 2 óra irányába egy földútra térjünk rá. Ez rögvest balra fordul, lassan elhagyjuk a házakat és erdőbe érünk. Pár száz méter után kiérünk egy gázvezetékhez, amit sárga háromszög tábla jelöl. Itt tartsunk a vezetékkel párhuzamosan felfelé a Vörös-hegy irányába. A sárga sáv itt a teteje előtt jobbra kitér felfelé, menjünk arra. Majd immár az erdőben újabb jobbos ív és felérünk egy esőházhoz, itt a szervezett teljesítménytúrával egyezően ellenőrzőpont van: Vörös-hegy nyerge

Itt tekergünk a hegygerincen egy kilométert, míg nem átérünk a Fehér-hegyre. Itt hirtelen elkezd meredeken lejteni az út. Nem hosszan. Kiérünk egy rétre, amely le van kerítve. Átmegyünk a rét másik oldalára a mezőt balról megkerülve a kerítés mellett. Leérünk egy széles földútra, azon balra, majd picike lejtő után jobbra forduljunk be. Innen 300 méter az Iluska-forrás, amelyet kiépített forrás és esőbeálló jelez. Egyenesen tovább megyünk, jobbról völgy lesz alattunk. Maradunk a legszélesebb úton végig. Végül leérünk egy kisebb völgybe 3 km után, széles irtásos részre. Itt derékszögben balra, enyhén felfelé visz utunk tovább. Széles földúton hullámzunk felfelé, az út mentén irtássávok. Erdő széléhez érünk egy balos kanyar után, az út elkezd lejteni, mi itt jobbra lefelé bekanyarodunk az erdőbe. Lassan, 2 kilométer alatt kiérünk a völgyből, menet közben jobbra a piros sáv is elhagy minket. A piros sáv kiágazása után 250 méterrel hirtelen kis meredek emelkedő, mi itt jobbra kanyarodjunk be a távvezetékek alá. Alig 30 métert menve a vezetékek alatt tisztást érünk, élesen balra kanyarodjunk. Itt a jelzések nem a legjobbak, figyeljünk! Itt pár kilométeren át szűkebb ösvényen haladunk a villanyvezetékek alatt/mellett. Kiérünk egy igen széles erdei útra, több turistajelzés is halad itt. Mi balra menjünk tovább. Innen körülbelül még 2 kilométer Klastrompuszta, maradjunk ezen a széles úton, nagyjából vízszintes az út, csak a legvége fog lejteni közvetlenül Klastrompuszta előtt. Ha beértünk Klastrompusztára, a jobboldali turistaház után jobbra fel tudunk kanyarodni a kerítés mellett az erdőbe. Ha felértünk az erdőbe, akkor balra a turistaúton menjünk tovább. Ideig lankásabban, aztán egyre meredekebben emelkedik. Végig felfelé tartsunk egészen a Pilis-nyeregig, ami innen két és fél kilométerre van. Útközben elhaladunk a Kapisztrán-kunyhó, és a Pilis-nyergi-víznyelő mellett is. Felérünk a Pilis-nyereghez. Ellenőrzőpontunk van itt: Pilis-nyereg

Esőbeálló, második világháborús emlékmű is van itt. Egyenesen átbukva a gerincen tartsunk tovább, elkezd lejteni az út idővel egyre jobban. Dobogókői műúton is átmegyünk, de egy pár tíz métert ezen kell balra haladnunk. Meredeken lejtünk, míg nem kiérünk egy tisztásra, itt balra forduljunk, és leérünk Pilisszentlélek házaihoz. Lefelé menjünk a falu utcáin. Elérünk a buszmegállóig, Pilisszentlélek alsóig, itt jobbra fordulunk, továbbra is aszfaltút, de a főútról lekanyarodunk. Ezen sétálunk a falu határában lévő szennyvíztisztító telepig. Itt kell jobbra felkanyarodnunk egy sűrűbb, jobban benőtt ösvényre. Kissé tüskések is a növények, de 150 méter után kiérük egy szélesebb mélyúthoz, ezen balra tartsunk tovább. Ligetes részeken túrázunk át, majd az erdőbe beérve kis emelkedőnél balra fordulunk. Innen 3 és fél kilométeren keresztül hegyoldalakon hullámzunk, kisebb-nagyobb kiágazások kísérik utunkat. Végül kiérünk egy nagyobb tisztásra, ennek baloldalán legyaloglunk egy betonútig, ezen jobbra fordulunk és meg is érkeztünk a Barát-kúti erdészházhoz. Ezt elhagyva földúttá válik az utunk, majd 200 méter után balra letérünk a széles útról. Újabb tisztás, majd vadvédelmi kerítésen át kell másznunk. Lassú emelkedés mellett elhaladunk tisztásokon, erdei szakaszokon felvátva, míg nem elérünk egy újabb sorompót egy nagy széles mezőnél. Itt lemegyünk a mező jobb oldalán, majd enyhe jobb, és bal kanyar és kiérünk egy nagyon nagy tisztásra, ez a Hegymeg. Itt először jobbra forduljunk, majd a les után nem sokkal balra fölfelé a tisztás belseje felé emelkedve megy egy földút. Ezen tartsunk két kilométeren át, míg nem érünk fel Hegymeg tetejére, a Vörös-kereszthez, itt kezdődik az erdő a tanyát elhagyva. Utolsó ellenőrzőpontunk a cél előtt: Vörös-kereszt

A murvás, széles erdei mélyúton haladjunk lefelé. Balra forrás lesz, utána nem sokkal jobbra pedig kápolna. Itt forduljunk le balra a Galagonyás útra Esztergom házai között. Ezen végigmenve kiérünk egy forgalmas főútra, itt jobbra forduljunk, és a körforgalom után balra forduljunk be a parkba, erre tart a sárga jelzés. Keresztül a parkon haladjunk végig, majd a legvégén balra forduljunk és jobbra menjünk be az Áchim András utcába. Ezen végigérve szemközt a buszállomás épületei tűnnek fel, mi balra sétáljunk át a kis parkon, és bal felé tekintve a vasútállomás épületével szemben állva láthatjuk a Nelson pubot. Ide menjünk be igazolni a túrát. 

Gratulálunk a sikeres teljesítéshez!

Hangulatképek